Ugrás a tartalomhoz

Budaörsi Napló

Kadarkai Endre volt a Beszélgetések sorozatban


Falusi Mariann és Lang Györgyi beszélgetős sorozatában tegnap este Kadarkai Endre riporter volt a vendég, aki a munkájáról beszélt és az ahhoz kötődő elveit, gondolatait osztotta meg. Az esemény a Jókai Mór Művelődési ház szervezésében az intézményhez tartozó, szomszédos nyugdíjas házban volt, ami majdnem kicsinek bizonyult, olyan sokan jöttek el.


Kadarkai Endre televíziós műsorvezető, riporter. Legismertebb műsorai a Szavakon túl, a Világtalálkozó és az Élni jó! Ezekben ismert és hétköznapi emberekkel beszélget, gondolataikról, érzéseikről, érdekes történeteikről. Most viszont őt kérdezgette Falusi Mariann és Lang Györgyi, bár nem is igazán kellett kérdezgetni. Mint elmondta, ő egy előadóművészt sem a munkájáról faggat, sokkal érdekesebb és fontosabb számára, hogy az interjú során kiderüljön, milyen személyiség az illető. Szerinte három aspektusa van egy riportnak: az alany teljesítményére, az életére és a személyiségére vagyunk/lehetünk kíváncsiak. “Engem a teljesítmény érdekel a legkevésbé” – jegyezte meg. Kadarkai arról is elhíresült, hogy  nagyon alaposan felkészül a riportalanyaiból. Igaz, a rendkívül időigényes kutatómunkát  megosztja az asszisztenseivel, de fontos számára, hogy sokat megtudjon előre, bár kell maradnia ismeretlen információknak, hogy megmaradjon a kíváncsisága. Vallja, hogy nem jó az előre megírt kérdések mentén haladni egy riport során, mert lényegesebb, hogy miként alakul a beszélgetés spontán, az érdeklődés mentén. Szerinte a legfontosabb a riporter részéről a figyelem, és ő messze nem az a típus, aki előszeretettel fojtja bele a beszélgető partnereibe a szót, őt valóban érdekli a másik ember, illetve az, hogy minden beszélgetésből olyan esszenciát hozzon ki, amiből más is építkezhet, főleg lelki síkon.

Kadarkai Endre életéről ugyan nem sokat tudtunk meg, ugyanakkor minden, ami őt jellemzi, megismerhetővé vált. Mert mindaz, ami a személyiségében a köz számára lényeges, a munkáiból megismerhető, így többnyire arról beszélt, hogy milyen szempontok szerint tereli a beszélgetést, illetve arról, hogy interjúalanyai életéből leginkább mire kíváncsi. De az is árnyalta a róla kialakított képet, hogy mi az, amit kerül egy-egy beszélgetés során, például hogy ne legyen ízléstelen.

A riporter Párkányban nőtt föl és tizennyolc éves korában, éppen húsz évvel ezelőtt, a Riporter kerestetik című tehetségkutatóra jelentkezett, ami elindította pályáján, a Nap TV munkatársa lett. Elmondta, hogy már tizenöt évesen tudta magáról, hogy ez a szakma érdekli, Szilágyi János, Vitray Tamás, Kepes András, Vámos Miklós beszélgetős műsorain nőtt fel, amelyek még az emberről szóltak, ráérősek, tartalmasak voltak. Ezt a vonalat képviseli most ő is.

Falusi Mariann azt is megkérdezte, mennyire elégedett az életével, amire azt válaszolta, hogy nagyon elégedett, mert úgy érzi, a helyén van, “megérkezett”. Ugyanis a beszélgetés során kiderült, hogy Kadarkai Endre az interjú készítéseken kívül műsorok kitalálásával is nagyon szeret foglalkozni, adott is már műsorötletet másnak, amire persze a következő kérdés az volt, hogy nincs-e benne emiatt rossz érzés. S azt válaszolta, nincs, mert ez vele kapcsolatban egy fontos üzenet mindenki számára: aki meg van elégedve az életével, az nem irigy, nem indulatos, nem bánt másokat.

Persze szó esett konkrét műsorokról is, a múltból és a jövőbeni tervekről egyaránt. Így Kadarkai elmondta, hogy legújabb műsorának címe az, hogy Nemek igenje. Ebben egy-egy közismert nő öt olyan férfiról fog beszélni, illetve arról, miben voltak hatással az életére, és fordítva, a férfi vendégek életük meghatározó öt nőjével kapcsolatban fognak mesélni. Tulajdonképpen portréműsor lesz, csak egy másik látószögből, ahol a személyiségek kapcsolódásaikon keresztül lesznek megismerhetők, amelyek persze érzelmeik mentén alakulnak, így kiderül, hogy szeret, hogy gyűlöl, hogy csalódik, mitől lesz szomorú… “Ezek mentén lehet megismerni egy életet” – vallja.

Jelenleg az Élni jó! az egyik kedvenc műsora, ebben sok olyan élmény kerül elő, ami pozitív hatással lehet másokra is. “Ha csak annyit elérek, hogy átlagosan hetente kapok egy üzenetet valakitől, aki megnézett ebből egy részt, hogy igazatok van, tényleg jó élni. Ha ő Grecsó Krisztián kacskaringóin keresztül döbben rá öt percre és a következő megakadásánál tud ebből erőt meríteni, akkor már megérte.”


Borhegyi Éva